Even in de tijd vooruit en meteen terug
Wil je volgende lente een mooi gazon in de tuin, dan is nù - net voor het aanbreken van de herfst - hét uitgelezen moment om de grasmat een goede onderhoudsbeurt te geven. Zodat het gras gezond is en blijft, de winter overleeft en straks weer weelderig kan groeien.
Met een opmerkzaam oog en deze tips voor elke specifieke situatie speel je dat klaar.
Bijzaaien na wieden en soms zelfs verticuteren
Vertoont het gazon momenteel kale plekken? Of net andersom: overtollige mosgroei en meer onkruid dan gras? Dan moet de grasmat eerst hersteld worden. Wied daarom alle onkruid, manueel of met een milieuvriendelijke onkruidbestrijder. Voor de verwijdering van het mos gebruik je een verticuteermachine. Die belucht tegelijk de grond. Daarna ga je het gazon weer inzaaien. Door de mildere temperaturen, een grotere luchtvochtigheid ’s ochtends en ‘s avonds en af en toe al eens een regenbui kan het graszaad makkelijk kiemen.
Maaien, beluchten en bemesten
Maai het gras niet meer te kort zodat de grasmat dichter wordt. Een maaihoogte van 5 à 6 cm is ideaal. De ondergrond moet namelijk voldoende vochtig de winter ingaan. Het gazon heeft ook baat met een najaarsmestof. Daardoor wordt het gras beter bestand tegen de gure winterse omstandigheden. Is je gazon al erg dik, dan doe je er goed aan om het eerst te beluchten. Zo geraken alle voedingsstoffen moeiteloos tot bij de graswortels.
Wees alert voor ziektes
Ten slotte moet je je gazon in de herfst goed in de gaten blijven houden om tijdig actie te nemen bij ziektes. De bladeren samen harken en opruimen is een absolute must. Zo niet gaan ze het gras verstikken en mogelijk ook de groei van grasschimmels bevorderen. Die kan je bestrijden met een meststof met een hoog stikstofwaarde.
Heb je nog vragen over hoe je gazon gezond te houden?
Aarzel dan niet om contact op te nemen met Tuincentrum Hollaert in Kruisem. We zijn er voor nog meer nuttige tips en advies.
Comments